Bleken

Wittere tanden ogen jonger en frisser. Steeds meer mensen vragen ons mee te helpen aan het bleken van het gebit. Wij doen dit graag en zien hoe blij mensen ervan worden. Er zijn twee bleekmethoden: inwendig en uitwendig bleken.

Bij inwendig bleken wordt bedoeld: het bleken of witter maken van een tand door deze van binnenuit te ontkleuren. Vaak betreft het een tand die, als gevolg van een ongeval bijvoorbeeld, verkleurd is geraakt en door de patiënt als storend wordt ervaren.

Wanneer meerdere tanden en kiezen verkleurd zijn, is het mogelijk om een uitwendige bleekmethode toe te passen om de tanden en kiezen lichter te maken. In onze praktijk bieden we thuisbleken aan, waarbij de patiënt een soort op maat gemaakte gebitsbeschermer moet dragen: transparante rubber mallen gevuld met gel. De gel maakt de tanden witter. Wij geven een advies over hoe lang u de bleeklepel met de gel moet dragen voor het gewenste resultaat. Meestal zult u de bleeklepel ’s nachts dragen. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat. In onze praktijk wordt dit onder begeleiding van de tandartsen gedaan. Na een week willen we u graag terug zien om te bespreken hoe het gaat. Tijdens het bleken kunnen uw tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden, maar dit trekt snel weg. Er is aangetoond dat bleken niet schadelijk is voor tanden en kiezen.
Tijdens de behandeling met de bleeklepel kunnen bepaalde etenswaren en dranken het resultaat nadelig beïnvloeden. Voorbeelden daarvan zijn koffie, thee, rode wijn, koolzuurhoudende frisdranken, citrusvruchtensap en kleurstof bevattende etenswaren (zoals vruchtenjam). Tijdens de behandeling is het gebruik van deze producten, evenals roken, af te raden.

Het effect van bleken blijft zo’n 3 tot 5 jaar zichtbaar. Daarna kunt u eventueel de behandeling herhalen. De bleeklepels kunt u blijven gebruiken.