Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U komt dan ook enkele keren bij uw tandarts terug. Voor de periode tussen de afspraken plaatsen we een tijdelijke kroon of brug van kunsthars op de tand of kies.

Een kroon is een kapje van porselein en soms metaal-porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Redenen voor een kroon zijn het verstevigen van de tand of kies bij zwakte door wortelkanaalbehandelingen en extreem grote vullingen of voor de esthetiek.

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen en een brugtussendeel, dat de ruimte opvult.

Redenen om te kiezen voor een brug zijn het verbeteren van de kauwfunktie, de esthetiek en het stabiliseren van de positie van de tanden of kiezen eromheen.