Halfjaarlijkse controle

Voor het behouden van een goed en gezond gebit raden wij iedereen aan om 1x per halfjaar een afspraak te maken bij de tandarts voor een periodieke controle. Bij enkele mensen wordt in overleg met de tandarts bepaald dat het een jaarlijkse controle kan worden. Door uit voorzorg naar de tandarts te gaan kunnen eventuele gebitsproblemen voorkomen worden of in een vroeg stadium vaak eenvoudig worden behandeld. Zo wordt door de tandarts tijdens de controle uw gebit deskundig nagekeken. We letten dan op het tandvlees, gaatjes en gebitsslijtage.

Ongeveer om de 2 jaar worden er röntgenfoto’s gemaakt van de kiezen. Hierop kunnen wij veel meer zien dan met het blote oog. Vooral tussen de kiezen en onder vullingen geeft dit veel meer zicht in eventuele problemen die er zijn of kunnen ontstaan. Vaak maken de (preventie)assistentes de foto’s.

Tijdens de controle wordt er veel aandacht besteed aan de mondhygiëne. Onze (preventie)assistentes verwijderen meteen het aanwezige tandsteen en polijsten het gebit zodat er ook geen plak en aanslag meer aanwezig is. Het gebit ziet er schoon en glad uit en voelt ook zo. Daarnaast geven zij mondhygiëne-instructie als wij zien dat het nuttig kan zijn en uw gebit daar voordeel uit kan halen. Dit kunnen tips zijn over de manier van poetsen, stoken, ragen en flossen. Als het tandsteen dieper onder het tandvlees zit en het tandvlees en eventueel het kaakbot daardoor aangetast is verwijzen we u naar de mondhygiëniste of de parodontoloog. De mondhygiëniste werkt op alle maandagen en op de donderdagen om de week bij ons in de praktijk. In dat geval heeft u voor de reiniging wel een andere afspraak nodig.

Wij vinden het erg belangrijk om u duidelijkheid te geven over uw gebitssituatie en besteden veel tijd aan uw gebit bij de periodieke controle. Het nakijken, de tweejaarlijkse foto’s en de gebitsreiniging nemen in totaal ongeveer 30 min in beslag. Natuurlijk is er tijdens deze afspraak ook tijd voor vragen van uw kant. Wij geven daar graag antwoord op.