Wortelkanaalbehandeling

In het wortelkanaal lopen zenuwvezels en kleine bloedvaten. Er zijn verschillende oorzaken waardoor deze ontstoken kunnen raken. U kunt daarbij veel pijn krijgen, maar een ontsteking kan ook een lange tijd onopgemerkt blijven. Als er sprake is van een ontsteking zal er een wortelkanaalbehandeling moeten plaatsvinden.

Deze behandeling heeft als doel om het ontstoken tandweefsel allemaal te verwijderen. Dit kan namelijk niet uit zichzelf genezen. De tand of kies wordt verdoofd en opengemaakt. Daarna kan het ontstoken weefsel verwijderd worden en het kanaal helemaal gereinigd worden. Uiteindelijk worden de kanalen gevuld en het gemaakte gat in de tand of kies opgevuld met composiet zodat deze weer helemaal gerepareerd is.

Voor een wortelkanaalbehandeling heeft u vaak twee afspraken nodig. Bij de eerste afspraak wordt het kanaal gereinigd en dan neemt de pijn af. Soms kunt u nog wel een paar dagen napijn houden. Deze pijn kunt u met paracetamol of ibuprofen onderdrukken en verdwijnt langzaam. Bij de tweede afspraak wordt het kanaal en de gemaakte opening opgevuld. Omdat er door de behandeling vaak veel natuurlijk tandweefsel verloren is gegaan, moet er vooral bij een kies vaak een grote vulling die de knobbels overkapt of een kroon op. Op deze wijze kan zo’n tand of kies nog lange tijd mee.